4 redenen om e-learning voor de lancering te testen

Het is bijna zover… Er staat een online training in de steigers, de laatste puntjes zetten we op de i  en daarna bieden we deze bijna aan. Een mooi moment waar we naar uit kijken. Voordat we dit doen, gaan we testen. Maar waarom doen we dit? We hebben hiervoor 4 redenen.

Reden 1: check op gebruiksvriendelijkheid en vormgeving

Testen is een belangrijke fase in de ontwikkeling van e-learning. Door te testen kunnen we achterhalen of de inhoud duidelijk is en of deelnemers snappen hoe ze door de modules heen moeten gaan. We willen namelijk niet dat deelnemers ergens vast komen te zitten. Ook vormgeving vinden wij van belang, want dat bepaalt mede hoe mensen de training ervaren.

Reden 2: Check op inhoud

Hoewel we zelf vanuit de inhoud goed denken te weten welke informatie juist is, is het toch verstandig om mensen uit het vakgebied mee te laten kijken. Zo is het bij het omzetten van juridische tekst naar meer begrijpelijk taalgebruik belangrijk te kijken of de inhoud nog steeds wel klopt. Ook de actualiteit van de inhoud is van belang, want die kan door ontwikkelingen nog wel eens wijzigen.

Reden 3: Check op technische werking

De e-learning modules bevatten diverse vormen van techniek en gebruikersgerichte interactie. Staan alle elementen die hiervoor nodig zijn op de juiste plek en werkt het? Ook willen we graag weten of de e-learning goed werkt op verschillende devices.

 Reden 4: De grammatica en spellingscontrole

Het kan de beste overkomen, een foutje in de spelling. Toch komt dat niet professioneel over. Dat voorkomen we door met meerdere mensen tegelijk naar de nieuwe training te kijken. Tegelijkertijd is het een check op consistentie van taalgebruik. We horen daarnaast of we de juiste toon gebruiken die past bij de doelgroepen en of we vakjargon voldoende uitleggen dan wel voorkomen.

Kortom, door te testen ontdekken we of de training goed aansluit op de deelnemers uit de praktijk.

2 reacties

  1. Tanni Sanichar op 9 mei 2020 om 22:49

    Beste,

    Ik heb wel interesse om de Bibob online training te volgen. Ben tot 1,5 jaar terug Bibob coördinator geweest bij de gemeente Zaanstad. Nu ben ik de regisseur ondermijning in de gemeente Zaanstad

  2. Yasemin Tas op 9 mei 2020 om 23:12

    Dag, wij zijn binnen de gemeente Harderwijk het bibob-proces aan het reorganiseren en daarbij worden meerdere mensen opgeleid. Een e-learning zou bijdragen aan deze kennis ontwikkeling. Ik zou graag mee willen kijken en denken. Groeten, Yasemin Tas

Laat een reactie achter